Начало Пресцентър Новини Стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност ще дадат положителни резултати в борбата с АЧС

Стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност ще дадат положителни резултати в борбата с АЧС

12.09.2019Над 90 експерти и представители от 34 страни, сред които министри и заместник-министри на шест държави от Балканския полуостров – Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово и Сърбия участваха в 14-тата двудневна годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чума по свинете (АЧС) в Европа, която се проведе в град София.  В нея се включиха и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит.

 

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев заяви, че конференцията има за цел страните, които се борят със заболяването, да получат политическа подкрепа , за да могат да прилагат необходимите мерки.  По време на срещата бяха представени и обсъдени действията, които всяка една от засегнатите държави е предприела и прилага за контрол и изкореняване на болестта. Експертите изразиха мнение, че АЧС е сериозна заплаха за икономическия сектор в глобален мащаб, тъй като за нея ваксина няма. Тя бяха категорични, че строгите мерки за биосигурност при домашни и диви свине, бързо умъртвяване на болни и в риск животни, както и недопускане на изключения от законодателството са основните и единствени мерки за борба със заболяването. Мерките са базирани на последните научни и технически проучвания за болестта и всички държави се задължават да ги изпълняват.

Министри и експерти посочиха координацията, прозрачността и единния подход в контрола на болестта,  като ключови за изкореняване на заболяването в глобален мащаб.

Резултатите от проведените дискусии ще бъдат включени в изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.