Начало Пресцентър Новини Няма салмонела в соевия шрот от Бразилия

Няма салмонела в соевия шрот от Бразилия

05.09.2019

За пореден път Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) доказа своята ефективност за опазване здравето на европейския консуматор. Системата работи в реално време, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Информацията се разпространява незабавно до всички 28 държави членки.
 
Както вече беше съобщено на 23.08.2019 г. чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) се получи уведомление от Румъния, че соев шрот с произход Бразилия е със съмнение за замърсяване със Salmonella, spp. Част от този соев шрот беше доставен до 7 оператора в България. Българска агенция по безопасност на храните предприе бързи действия, като извърши пълно проследяване на соевия шрот, обект на нотификацията и на произведените комбинирани фуражи, в които е вложен същият. Установи се, че полученият в България соев шрот не е замърсен със Salmonella, spp.
 
Лабораторните резултати от взетите 7 проби от наличното количество соев шрот и 19 проби от произведените различни видове комбинирани фуражи показаха, че няма наличие на Salmonella, spp. При извършеното проучване беше получено пълно съдействие от всички оператори във фуражната верига, засегнати от нотификацията.