Начало Пресцентър Новини Представители на БАБХ участваха в конференция на високо равнище за трансграничните заболявания

Представители на БАБХ участваха в конференция на високо равнище за трансграничните заболявания

11.06.2019
Конференция на високо равнище по въпроси за актуалното състояние и развитието на трансграничните болести, организирана в рамките на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), се проведе вчера, 10 юни 2019 г., в Букурещ. Във форума участваха комисарят по здравеопазване и безопасност на храните – Витянис Андриукайтис, както и представители на 28-те държави членки на ЕС и на международни организации. От българска страна се включиха заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Цвятко Александров и екип от експерти от ведомството с ресори здравеопазване и хуманно отношение към животните.

Бяха обсъдени теми, свързани с подобряването на системите за ранно установяване на болести по животните, трансграничното сътрудничество, засилването на информираността на всички заинтересовани страни и на обществеността за рисковете от трансграничните болести, биосигурността, финансовото и научното обезпечаване на прилаганите мерки.

             

Представителите на БАБХ бяха поканени да споделят българския опит при справянето със заболяванията и извършвания контрол на трансграничните болести по животните. България направи презентации по особено актуалните през последните години теми като контрола на инфлуенца по птиците, както и на болести като шап, чума по дребните преживни животни, шарка по овцете и козите.