Начало Пресцентър Новини Експерти от БАБХ участваха в семинар на ловна тематика

Експерти от БАБХ участваха в семинар на ловна тематика

30.05.2019

Експерти от БАБХ участваха в обучителен семинар на тема „Повишаване на капацитета за прилагане на националната мониторингова схема за малкия креслив орел", организиран в рамките на проект „Опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел в България". Той се проведе в периода 28-30 май 2019 г. в Поморие.

Обучението включваше основни теми в областта на здравеопазването и хуманното отношение към  животните. В този панел директорът на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ д-р Георги Чобанов представи лекции за превенция на заболяването бяс по хищниците и мерките за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в страната. Бяха коментирани актуални въпроси, свързани с контрола и овладяването на разпространението и развитието на заболяванията.

В презентацията си за Африканската чума по свинете д-р Чобанов постави акцент върху начина за вземане и реда за изпращане на проби за изследване на трихинелоза и АЧС. Обсъдено беше и сътрудничеството между лабораториите за двете заболявания.

Отново бе дискутирано въвеждането в експлоатация на модул „Лов" и очакваното предимство при използването му.

В обучението участваха още представители на Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите, държавните горски предприятия и др.