Начало Пресцентър Новини Въпроси от глобално значение за здравеопазването на животните ще решават участниците в Генералната сесия на OIE

Въпроси от глобално значение за здравеопазването на животните ще решават участниците в Генералната сесия на OIE

29.05.2019
Генералната сесия на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) стартира в началото на седмицата и ще продължи до 31 май 2019 г. Форумът събира и тази година над 1000 участници – делегати от 182 държави членки на OIE, международни организации и регионални партньори.

България е представлявана от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и екип от експерти от ведомството с ресори здравеопазване и хуманно отношение към животните.

По време на тази генерална сесия на Световната организация ще се обсъждат въпроси от глобално значение в областта на здравеопазването на животните и хуманното отношение. В рамките на формата ще бъдат поставени за гласуване от делегатите на страните членки нови международни стандарти.

Основните теми, включени за разглеждане в настоящата сесия, се отнасят за това как външни фактори като климатичните промени, социално-икономическите и търговски партньори, оказват влияние на ветеринарни служби и как те се адаптират, както и каква е ситуацията и нейното развитие във връзка със заболяването Африканска чума по свинете в световен мащаб.

Други ключови акценти, които делегатите ще коментират, са свързани с прозрачността и надзора на заболяванията, борбата с антимикробната резистентност, биосигурността при здравеопазването на водните животни.

Във фокуса на вниманието на участниците ще бъде и болестта бяс, приемането и одобрението на програмите за контрола й с цел изкореняване на заболяването до 2030 г. в световен мащаб.