Начало Пресцентър Новини Областната епизоотична комисия в Силистра ще заседава днес по повод потвърдения случай на Африканска чума при дива свиня край село Кайнарджа

Областната епизоотична комисия в Силистра ще заседава днес по повод потвърдения случай на Африканска чума при дива свиня край село Кайнарджа

24.10.2018

Днес, 24 октомври, от 13:00 ч. в Областна администрация Силистра се свиква Областната епизоотична комисия във връзка с констатирания вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) първи случай на Африканска чума при дива свиня край село Кайнарджа, област Силистра. Мъртвото диво прасе бе открито непосредствено до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за преминаване на територията на България. По време на заседанието ще бъдат обсъдени мерките, които се прилагат с цел контрол и ликвидиране разпространението на заболяването и прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация  свине в страната.

Мерките за предотвратяване разпространението на заболяването са в сила от вчера. БАБХ започна прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Извършено е унищожаване и загробване на намерената дива свиня. Направена е дезинфекция на мястото на загробване. Определени са 20-километровата инфектирана зона и 20-километровата зона за наблюдение около Кайнарджа.

Мерките включват провеждането на постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и вземането на проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине в изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Ще се извършват проверки за нелегална търговия и придвижване на домашни свине. Забранява се движението на свине, месо и месни продукти, добити от свине, отглеждани в зоната, включително и такива, добити за лична консумация.
 

Уважаеми колеги,

След заседанието на Областната епизоотична комисия ще се проведе  брифинг за медиите, който ще започне в 14.00 ч. Заповядайте!