Начало Пресцентър Новини Ветеринарният екип за извънредни ситуации на Общността е на посещение в страната ни заради констатираните огнища на Инфлуенца по птиците

Ветеринарният екип за извънредни ситуации на Общността е на посещение в страната ни заради констатираните огнища на Инфлуенца по птиците

16.01.2017 

Ветеринарният екип за извънредни ситуации на Общността се срещна с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, ръководството на Българска агенция по безопасност на храните и представители на птицевъдния бранш. Срещата се състоя в сградата на МЗХ, където Екипът се запозна с епизоотичната обстановка в страната. Целта на посещението е да бъдем подпомогнати в борбата със заболяването, като се обмени опит с други страни с констатирани огнища на птичи грип.

 

Д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ представи актуалната обстановка и информира, че към момента са констатирани 63 огнища в 12 области на страната. „Общият брой засегнати животни е над 430 хиляди, като до утре се очаква всички птици в констатираните огнища да бъдат ликвидирани“, каза още тя.

 

От своя страна представителите на птицевъдния бранш заявиха, че държавата, в лицето Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните са предприели навременни и адекватни мерки, както на централно, така и на регионално ниво. Те допълниха, че е много важно да се предприемат превантивни мерки, защото повторната поява на болестта би била пагубна за бранша.

 

Представителите на Ветеринарния екип за извънредни ситуации на Общността посочиха, че екипът е част от Европейската комисия, но тяхната цел не е да проверят спазването на ветеринарното законодателството, а да се запознаят със ситуацията в страната и ако е нужно да окажат помощ с опита от други страни, в които е констатирана високопатогенна Инфлуенца по птиците.