Начало Пресцентър БАБХ в медиите 06.12.2016 г., Фокус - Д-р Райна Иванова, БАБХ: Няма фрапиращи нарушения при производителите и търговците на риба тази година

06.12.2016 г., Фокус - Д-р Райна Иванова, БАБХ: Няма фрапиращи нарушения при производителите и търговците на риба тази година

06.12.2016

Тази година няма фрапиращи нарушения. Явно сме дисциплинирали производителите и търговците. Това каза д-р Райна Иванова, Дирекция „Контрол на храните и граничен контрол” при БАБХ, в интервю за Агенция "Фокус" във връзка с проверките на предлагане и съхранение на риба около Никулден. „Във връзка с Никулден, със заповед на изпълнителния директор бе разпоредено извършване на засилени проверки за търговия с риба и рибни продукт. Това са предприятия, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранен, обекти за търговия на дребно. На пазарите и тържищата също ще извършваме проверки”, заяви тя. По думите ѝ проверките ще се извършват и на места, където се отглежда риба. „Там също и колегите от здравеопзването извършват проверки и при търгуване на живата риба се издават ветеринарно-медицински свидетелства”, поясни д-р Иванова. 
„Получаваме сигнали за съмнение в качеството и безопасността на храните, за стоки с изтекъл срок на съхранение. По отношение на рибата до момента имаме установени несъответствия за спазване на температурния режим за съхранение, предлагане на охладена риба, която не е покрита с лед, предлагане на замразена риба, която е извън фризерите и хладилните съоръжения, които трябва да поддържат минус 18 градуса“, добави Райна Иванова. 
Тя коментира, че проверките се извършват от 30 ноември на територията на цялата страна, като ще приключат в края на днешния ден.