Начало Пресцентър БАБХ в медиите БАБХ провежда масирани проверки по пазари и тържища

БАБХ провежда масирани проверки по пазари и тържища

26.04.2015

Експертите ще проверяват основно етикирането, срока на годност и дали се предлага изостанала продукция

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще провежда масирани проверки по пазарите и тържищата до 8 май, предава "Фокус". Експертите на БАБХ ще проверяват основно етикирането, срока на годност и дали се предлага изостанала продукция.

Д-р Силвия Каменова, главен инспектор от Областна дирекция за безопасност на храните-София, каза че през това време проверките ще бъдат изключително засилени и ще се съсредоточават върху предлаганите хранителни продукти на тържищата и пазарите.

Експертите от БАБХ направиха проверки на пазар „Иван Вазов”, където установиха, че на една от сергиите, собствениците не разполагат с необходимите административни документи и се скриха от проверяващите ги. По този повод д-р Каменова каза, че продукцията ще бъде поставена под забрана и ще се състави предписание на собствениците, а те избягаха, когато им бяха поискани лични документи. След това се наложи да бъдат повикани и органите на реда, които да принудят продавачите да предоставят документите на експертите от БАБХ. След като им беше извършена проверка, бяха установени административни нарушения, които наложиха продавачите да прекратят продажбата на зеленчуци, заради липса на документи за сертификат.


www.kmeta.bg