Начало Пресцентър БАБХ в медиите Масови проверки на БАБХ в хлебопроизводството

Масови проверки на БАБХ в хлебопроизводството

08.01.2015

Българската агенция по безопасност на храните се самосезира и разпореди незабавни проверки в хлебопроизводството в цялата страна. Те трябва да установят произхода на хляба и хлебните изделия, които се доставят в детските градини, училищата и социалните заведения.

Проверките на Агенцията по храните станаха факт след обществената дискусия за проблемите в бранша, която БНТ2 започна чрез кампанията си “Купувам българско”.

В момента в детските градини и училищата хляб се доставя само след спечелена обществена поръчка. Според браншовата организация на българските хлебопроизводители, обаче, голяма част от доставките в учебните заведения се извършват от нелегални фирми. Затова от Агенцията по храните започват масови проверки.

“Ние изискахме от областните дирекции по безопасност на храните, на територията на които има тези данни, кои са доставчиците на храни в детските заведения. Изискахме справка за всички доставчици за всички видове храни, които доставят в детските заведения и училищата. Аз не мога да коментирам кой ще следи сивия сектор, но специално по отношение безопасност на храните ние сме създали стройна организация, извършваме контрол”, коментира д-р Райна Иванова, Дирекция “Контрол на храните и граничен контрол” при БАБХ.

Според хлебопроизводителите при доставките за социалните заведения често не се спазва и другото основно изискване – хлябът да е произведен по утвърдения стандарт “България”. Очаква се проверките на Агенцията по храните да установят има ли в действителност такива нередности.

При нашите проверки, които сме извършвали, също не сме откривали фрапиращи нарушения при хлебопроизводителите или при търговците на хляб. На фона на над 1000 сигнала, получени миналата година по отношение на безопасност на храни, сигналите, които сме получили за качество, за безопасност на хляб и хлебни изделия, е сравнително малък”, добавя д-р Иванова.

От Агенцията по храните заявиха, че контролът, който осъществяват в момента, е достатъчно строг. Въпреки това експертите признават, че в сегашния си вид Закона за храните е несъвършен. И че за да бъдат изцяло решени проблемите в хлебопроизводството, той трябва да бъде изцяло преработен.